Европейските шампионки по шахмат Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева

...
 Европейските шампионки по шахмат Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева
Коментари Харесай

Шампионско посрещане за шахматните кралици на Европа

 Европейските шампионки по шахмат Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева и Белослава Кръстева стъпиха на родна земя. Те бяха посрещнати от премиера на България Николай Денков, от спортния министър Димитър Илиев и от кмета на столичния регион " Средец " Трайчо Трайков. На летището имаше и към петдесетина индивида, почитатели на шахмата, които пристигнаха, с цел да поздравят шампионките и да се снимат с тях.
 
" По-сладко е от преди. Искамм да благодаря на всички, които повярваха в нас. Искам да кажа, че постигнахме тези триумфи без държавно финансиране. Така че благодаря н всички. За доста малко успяхме да се сплотим, желанието ни за победа и това, че се раздавахме до дъно беше основният миг. Надявам се тези триумфи да доведат до окончателното изчистване на нещата в българския шахмат. Аз се веселя, че вървим по пътя да бъдем признати още веднъж интернационално и това е нашия голям триумф. България не може да бъде отвън европейското или международното шахматно семейство ", сподели международната шампионка Антоанета Стефанова.
 
Белослава Кръстева добави: " През цялото време работихме в един екип. Тя (бел.ред. Антоанета Стефанова) ни даваше едно успокоение. Аз още не мога да осъзная какво се е случило ".
 
Нургюл Салимова сподели за Антоанета Стефанова: " За нас постоянно е наслада да се учим от нейния професионализъм " и добави: " Ние постоянно даваме всичко от себе си, знаем че сме мощни и способни. Сега сме европейски шампионки - това ни дава мотивация ".
 
От Будва непосредствено за Съединени американски щати потегли героинята от последния ден на Евро 2023 Гергана Пейчева, която учи бизнес мениджмънт в Далас. Припомняме, че националният тим на България по шахмат при дамите реализира извънреден триумф, като се окичи със златните медали в Черна гора след успех над Грузия с 2,5 на 1,5 на шампионата на Стария континент.
 
Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева реализираха най-големия триумф в историята на националния ни отбор за дами, откакто приключиха с 16 мач-точки след седем победи, две равенства и нито една загуба и изпревариха с една точка втория Азербайджан. В последния девети кръг българките реализираха паметна победа с 2,5:1,5 точки против поставения под номер 1 в схемата и вицешампион от последната Шахматна Олимпиада отбор на Грузия.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР